‘Ik streef naar gelijkheid voor alle mensen’

ARNHEM – Discriminatie en racisme is nog steeds een groot probleem in Nederland. Natasha Huiberts (22), kandidaat-raadslid van de PvdA Arnhem, houdt zich hier druk mee bezig. ,,Ik vind het onacceptabel dat er nog steeds mensen zijn die zich niet geaccepteerd voelen in onze maatschappij”, zegt Huiberts.

Rob de Haan                                      

Als voorzitter van de Jonge Socialisten Arnhem voelt Natasha Huiberts zich verantwoordelijk voor de jongeren in de Rijnstad. Ze bezoekt jongerencentra en gaat met ze in gesprek over verschillende zaken. Een onderwerp dat vaak terug komt is discriminatie. ,,Persoonlijk streef ik naar gelijkheid voor alle mensen. Ik bezoek veel jongerencentra en dit is vaak het eerste dat ter sprake komt. Dit geeft voor mij al aan hoe belangrijk het is hier wat aan te doen.”

Het feit dat de werkloosheid onder allochtonen drie keer zo hoog is dan bij autochtonen baart Huiberts zorgen. ,,De ouders van de jongeren zijn in de jaren ’70 en ’80 naar Nederland gekomen. Sindsdien wordt het probleem alleen maar erger. Het is hoog tijd om hier hard tegen op te treden.”

“Het probleem wordt alleen maar erger, we moeten hier hard tegen optreden!”

Makkelijker melden
De meeste jongeren weten niet wat ze kunnen doen als ze gediscrimineerd worden. Zelden bewandelen jongeren de weg naar het juridisch loket. Daarom wil Huiberts een speciale app ontwikkelen. Met deze app moet het makkelijker worden om melding te doen van discriminatie. ,,Discriminatie komt in veel facetten voor. Op de Korenmarkt zijn er bijvoorbeeld discotheken die geen Marokkanen toelaten.

Meestal maken jongeren daar geen melding van omdat het volgens hen geen zin heeft.” Door de app hoopt Huiberts dat er meer meldingen komen wanneer er sprake is van discriminatie of racisme. Zo is er meer controle en kan men maatregelen nemen als dat nodig is. ,,In het geval van een discotheek zou je een lijst op kunnen stellen van clubs waar veel gediscrimineerd wordt. Het imago van de discotheek loopt dan schade op waardoor ze de volgende keer waarschijnlijk anders zullen handelen.”

De gemeente kan bedrijven waar ze mee samenwerken harder aanpakken. Er zou een regeling kunnen komen dat als de werkgever discrimineert, het contract meteen ontbonden kan worden.

Jeffrey Koorndijk
Een bekend incident is dat van Jeffrey Koorndijk. Hij stuurde een sollicitatie voor een stageplek bij een elektronicabedrijf in Arnhem. Een medewerker van het bedrijf stuurde een mail naar zijn baas dat ,,het niks is”. De medewerker onderbouwde dit door te zeggen dat Koorndijk weinig tot geen ervaring heeft met computers en dat hij ,,een donker gekleurde (neger)’’ is.

Deze mail kwam per ongeluk bij Koorndijk terecht. Hierna pakte veel media het verhaal op en het hele land had het erover. “Toen ik hier over las was ik erg boos. Ik vind dit echt niet kunnen. Of er nu wel of geen sprake is van opzet, dit is duidelijk een discriminerende afwijzing. Ik vind het schandalig en schofterig”, reageert Huiberts fel.

“Ik vind het schandalig en schofterig!”

Vooroordelen
Zelf heeft Huiberts ook de nodige vooroordelen toegespeeld gekregen. Veel jeugdorganisaties reageerden verbijsterd over de kandidaatstelling van Huiberts. Ze vinden dat zij een duidelijke mening heeft over de Joodse staat. Sommigen durven zelfs te beweren dat zij een antisemiet is. Dit baseren zij op een aantal bevriende pagina’s op Facebook. Toen bleek dat Huiberts op de kandidatenlijst stond ontstond er veel ophef. ,,Er is al zoveel over gezegd. We focussen ons nu vooral op de gemeenteraadsverkiezingen en verder zien we het later wel.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s